Blog

Wat als de bank de familie vraagt om bij te storten?

By oktober 2020 No Comments

Ondernemen houdt in dat je risico’s neemt, maar de risico’s waarmee ondernemers en hun families nu werden geconfronteerd door Corona, waren niet te voorzien. Een ondernemer van een groot familiebedrijf: ‘Ik heb in mijn leven een paar mensen ontslagen omdat ze niet goed functioneerden, nu ontkwamen we er niet aan ondanks de overheidsmaatregelen.’ Loyaliteit is een groot goed in veel familiebedrijven, die wordt getest op allerlei manieren.

Ook de financiële buffers wordt getest. ‘Hoeveel maanden hou jij het uit?’ was een veelgestelde vraag. Zo is er een familiebedrijf waar de solvabiliteit aan het begin van de Coronacrisis dik voor elkaar was met ruim 40%. Maar bij dit bedrijf kwam nauwelijks cash binnen en liepen de kosten nog wel grotendeels door. Dat is gevaarlijk, want ‘cash is king’ zoals we allemaal hebben geleerd; bedrijven stranden niet op solvabiliteit, het gaat om je liquiditeit. Met de banken moest worden overlegd wat te doen als deze situatie nog langer zou voortduren. De bank vroeg wat de familie er zelf nog in kon stoppen. Zoals de familie zelf zegt: ‘De diepte van onze zakken en ónze loyaliteit worden daarmee getest.’

Nooit over nagedacht

Wat doe je als de bank vraagt of je als familie wilt bijstorten? Dat is een vraag die veel families nooit hebben besproken. Als er meer aandeelhouders of certificaathouders op de achtergrond zijn, zullen die hier zeer waarschijnlijk nooit over nagedacht hebben. Kan dat überhaupt? En zo ja, wil je dat? Waarom wel, waarom niet? En wat als de aandeelhouders alleen aandelen en verder geen geld hebben? Moet je dan een extra aandeelhouder zoeken? Of misschien wel je bedrijf verkopen?

Bespreken voordat het speelt

Het is nuttig om na te denken over bijstorten, juist als de vraag nog niet speelt. Want als een bank die vraag al gesteld heeft, vertroebelen donkere wolken en emoties het gesprek. Gelukkig spreken we veel meer families waaraan de bank die vraag helemaal niet stelt. Maar de moraal van het verhaal is duidelijk: ook voor die families is het zinvol om te bespreken wat ze doen als de bank hen vraagt om extra geld in het bedrijf te stoppen.

Meer weten? Neem gerust contact op.