Blog

De twijfelende opvolger

By februari 2019 september 16th, 2019 No Comments

Een jaar geleden kwam Peter in het familiebedrijf werken. Hij had na zijn opleiding zes jaar gewerkt bij een logistieke dienstverlener die vooral actief is in het vervoer van verse groente en fruit. Zijn vader vroeg of hij de overstap wilde maken, zodat ze nog een aantal jaren konden samenwerken voordat vader een stapje terug gaat doen. Peter reageerde enthousiast want hij was wel een beetje uitgeleerd bij zijn werkgever, dus de stap naar het familiebedrijf paste prima. Maar nu hij een jaar aan het werk is, begint de twijfel toe te slaan of hij zichzelf echt geschikt vindt om zijn vader als algemeen directeur op te volgen. Hij vindt het lastig om dit aan zijn vader te vertellen. Wat kan hij doen?

De situatie van Peter is niet uniek. Hoe enthousiast een zoon of dochter ook kan zijn om het familiebedrijf in te stappen en de leiding over te nemen, op het moment dat je het gaat ervaren is het toch anders. De twijfel kan verschillende oorzaken hebben.
Als je in de voetsporen van je vader wilt treden kan dat als een grote last ervaren worden. Want dan moet je het beter doen en lukt dat wel? Een andere oorzaak van de twijfel is dat het misschien toch niet zo leuk is als je eerst dacht. Ook de vraag of je het wel alleen wilt en kunt is een mogelijke oorzaak voor twijfel.

Het niet bespreken van de twijfel zal Peter in ieder geval niet helpen. Het is verstandig die twijfel wel te delen. Is dat lastig met vader dan kun je ook denken aan een ander familielid zoals bijvoorbeeld een broer, zus of moeder. Ook kan het nuttig zijn te gaan praten met een coach. Als de twijfel op tafel ligt, kan Peter beter inzicht krijgen in waar de twijfel vandaan komt. En dan kan hij vervolgens de opties bekijken en daaruit een keuze maken, samen met zijn vader. De opties, zo leert de ervaring, zijn talrijker dan wel of niet opvolgen.

Meer weten? Neem gerust contact op.