Blog

LSD als hulpmiddel voor familiegesprekken

By april 2018 september 16th, 2019 No Comments

In families wordt veel gepraat, maar weinig echt gecommuniceerd. Dat is niet alleen zo in families met bedrijven. Maar het lastige in families met een bedrijf is dat het op een gegeven moment consequenties heeft. Als je zaken niet bespreekt dan kunnen ze onderhuids door gaan borrelen, dit ondermijnt je effectiviteit als familie. Families met bedrijven ontkomen er niet aan: vroeg of laat ‘moet de vis op tafel’ anders gaat hij stinken.

Vaak is het een kwestie van andere gewoontes aanleren. Stel dat er aan de keukentafel altijd door elkaar heen werd gepraat en niet goed werd geluisterd. Dit is in de loop der jaren als patroon in de familie gesleten. Hoe kun je dergelijke gewoontes doorbreken en komen tot effectieve gesprekken?

LSD kan helpen. Daarmee bedoelen we Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Een simpele techniek om bewust naar een familielid te luisteren, samen te vatten wat de ander zei en daarop door te vragen. Als je stopt met door elkaar heen praten en LSD gaat gebruiken dan komt er een heel ander gesprek. Je begrijpt opeens wat de ander echt bedoelt. Daar kun je dan op voortbouwen. Zo ontstaat een echt gesprek waarmee de familie verder kan komen. Dit is geen theorie, het werkt. Het vergt wel oefening. Echt luisteren, samenvatten en doorvragen zijn vaardigheden die je kunt leren door ze toe te passen.

Zeker als er gevoelige zaken besproken moeten worden, kan LSD helpen. Het kan een handvat zijn voor ouders in de gesprekken met hun kinderen. Het is een manier om ingesleten patronen in de onderlinge communicatie te doorbreken. Niet meer zenden of oordelen, maar LSD gebruiken. LSD brengt rust en verdieping.

Natuurlijk kan het ook lastig zijn. Een voorbeeld: Je neemt je voor om echt naar je broer te luisteren en dan zegt hij iets dat je raakt. Beng, je zit meteen in de emotie! Weg is de intentie om te luisteren. Hij heeft ongelijk en dat zal hij weten……….. Tja dat gebeurt. Zodra je dat door hebt kun je er pas iets aan doen, niet als je middenin de emotie zit. Een ander voorbeeld: Je bent goed aan het luisteren naar je vader. Je hebt samengevat wat hij zei en er komt nog een vraag bij je op. Maar die vraag gaat over iets wat jullie eigenlijk nooit bespreken. “Laat maar”, denk je, “dat zal wel geen nut hebben, dat gaat hij toch niet zeggen”. In dit soort situaties kan het helpen om een buitenstaander te vragen om te observeren of LSD ook daadwerkelijk is gebruikt. En om feedback te geven over wat er kan verbeteren zodat relevante vragen ook gesteld worden.

Dus introduceer LSD op uw volgende familiebijeenkomst en spreek af het allemaal te gebruiken. Wie weet waar het u brengt! In ieder geval kan het de communicatie verbeteren.

Meer weten? Neem gerust contact op.