Blog

PRACTICE WHAT YOU PREACH: familiewaarden en NOW

By mei 2021 No Comments

Regelmatig onderwerp van gesprek in familiebedrijven is de NOW-regeling. Vraag je de NOW-gelden aan of niet? Sommige bedrijven geven ze zelf terug. Gebruik je familiewaarden hierbij als richtlijn.

Voor sommige bedrijven was NOW tijdens Corona de kurk waardoor ze konden blijven drijven. Bij anderen kon, soms bleek dat pas achteraf, het bedrijf het ook redden zonder NOW. Voor enkele bedrijven was het reden om, in lijn met de familiewaarden die maatschappelijk verantwoord ondernemen voorstaan, de NOW-gelden waar ze wel recht op hadden niet aan te vragen of zelfs terug te geven.

Een familiebedrijf met enkele tientallen aandeelhouders formuleerde dat als volgt:

‘We hebben formeel recht op de NOW-bijdrage. We hebben het ook aangevraagd en gekregen omdat aan het begin van het jaar de omstandigheden zo onzeker waren dat we niet wisten of er voldoende geld zou zijn om onze medewerkers te betalen. Dat blijkt mee te vallen, we hebben het niet slecht gedaan. Een aantal van onze belangrijkste afzetlanden is nog in lockdown, de toekomst is nog onzeker. In de geest van de regeling vinden we echter dat we geen ‘recht’ hebben op de NOW-bijdrage, omdat deze bedoeld is om bedrijven te redden die in de problemen zitten als gevolg van Corona. Wij zitten niet in de problemen. We hebben in onze familiewaarden staan dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid naar onze omgeving hebben, dat we sociaal zijn, dat ons merk betrouwbaarheid en integriteit moet uitstralen. Dat betekent dat we de NOW-gelden willen teruggeven, ook al gaat dat rechtstreeks ten koste van ons eigen vermogen en het dividend voor onze aandeelhouders.’

Voor deze familie was het een goede testcase voor de familiewaarden, die de familie samen had benoemd. Doordat deze al geëxpliciteerd waren, was de discussie over al dan niet de NOW-gelden teruggeven snel gevoerd. Dat bevestigt wat we bij meer families zien waar het aantal aandeelhouders toeneemt. Duidelijkheid over de familiewaarden, waar je echt voor staat als je keuzes moet maken, geeft koers en richting.

Meer weten? Neem gerust contact op.