Blog

Van vakantiewerk naar vaste baan in het familiebedrijf

By juli 2019 september 16th, 2019 No Comments

Hoe vaak vertelden ondernemers niet dat ze begonnen te werken in de zaak en dat dat zo goed beviel dat zij bleven werken in het familiebedrijf. Haast ongemerkt was het een vaste baan geworden die gelijk na afloop van de opleiding begon. Maar tegenwoordig hoor je juist het tegenovergestelde: als zoon of dochter moet je eerst werkervaring elders opdoen voordat je in het familiebedrijf aan de slag gaat. Dat kan verstandig zijn, maar niet altijd. In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Vakantiewerk doen in het eigen familiebedrijf is een uitstekende manier om de onderneming en de mensen te leren kennen. Sfeer proeven, de cultuur ontdekken en kijken of het je aanspreekt. Vakantiewerk is een waardevolle ervaring om mee te nemen in de keuze voor vervolgstudie of -opleiding.
Als de opleiding erop zit dan is de vraag waar aan het werk te gaan. Gelijk of na korte tijd in het familiebedrijf aan de slag gaan heeft voordelen. In sommige branches is het van belang om veel meters te maken en dat kan niet altijd bij een concurrent. Hoe eerder je daarmee begint, hoe meer je dat later in je loopbaan van pas komt. Een ander voordeel is dat er meer tijd is om met je vader of moeder samen te werken, het vak te leren, de ervaring en kennis op te zuigen en klanten te leren kennen. En meestal kun je niet zo diep kijken in andere keukens als niet-familielid. Dus de inzichten die je kunt meenemen naar het eigen familiebedrijf zijn maar beperkt.

Maar gelijk ‘thuis’ aan de slag heeft ook nadelen. Je leert niet werken onder een baas die niet je vader of moeder is. Dat kan leiden tot rolverwarring tussen ouder-kind en werkgever-werknemer. Een laatste nadeel is dat je niet in een onafhankelijke omgeving je talenten kunt ontwikkelen en successen kunt boeken, die juist je geloofwaardigheid en zelfvertrouwen kunnen doen toenemen.

Uiteindelijk is het een individuele keuze. Kies je ervoor om gelijk in het familiebedrijf aan de slag te gaan dan is het zaak gelijk die blik naar buiten te richten, te zorgen dat je naast het werk ook netwerken opbouwt, elders rond kunt kijken om die externe ervaring naar binnen te halen. Niet voor niets zeggen veel ondernemers die destijds gelijk in het familiebedrijf zijn begonnen ‘Had ik eerst maar een paar jaar elders gewerkt’.

Meer weten? Neem gerust contact op.